Zalety makaronów

Jak wiemy spożywanie makaronów jest bardzo powszechne i naturalne we Włoszech. W tym kraju mieszkańcy spożywają bardzo dużo potraw zawierających makarony, pod każda postacią. Niestety w naszym kraju dopiero powoli rodzi się moda na dania z makaronami. Dlaczego tak mało spożywamy tego typu potraw? Makaron jest dobry na wszystko, dobrze przyrządzony jest jednym z najzdrowszych dań jakie możemy spożywać. Oczywiście najzdrowszy nie oznacza niezbyt smaczny, bo właśnie dobrze obmyślone dania z makaronów, są i zdrowe i pyszne. Cechuje je prostota i wyrafinowany smak. Wiele pań obawia się, że przez spożywanie makaronów utyją. Nic bardziej mylnego. Owszem do niedawna sądzono, że od makaronów się tyje, obecnie jest on uważany za jedno z najwyżej położonych dań w piramidzie żywienia, a co za tym idzie, oznacza to, że powinien być spożywany codziennie. Makaron jest bogaty w skrobię, która jest węglowodanem złożonym, który jest paliwem energetycznym dla naszego organizmu. Inną zaletą makaronu jest to, że pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, więc mogą go spożywać spokojnie osoby chore na cukrzycę. Ciekawostką jest to, że makaron pozwala także poprawić nastrój. Jeśli czujemy się przygnębieni, śmiało możemy spróbować poprawić sobie nastrój potrawami z makaronu. Zawiera on bowiem wiele witamin i składników, które poprawiają trawienie i dbają o dobry nastrój. Podobnie jest z czekoladą gorzką, również wyzwala hormony szczęścia, przez co czujemy się weselsi i mamy lepszy humor. Zalet potraw z makaronów jest wiele, warto zatem wprowadzić je na stałe do naszego domowego menu.

Dodaj komentarz