Tofu

Czym tak naprawdę jest to słynne tofu? To nic innego, jak koagulat mleka sojowego, innymi słowy ujmując twaróg zrobiony z soi. Ma on dość długą historię, ponieważ wynalazł go Liu Ana w 164 r n.e. Wielu Chińczyków ceni sobie ten produkt, gdyż nie tylko jest dość tani, ale i posiada bardzo duże ilości białka. Dodatkowo nie jest to produkt kaloryczny, chociaż kiedy go smażymy dość łatwo wsiąka w niego olej no i o boczki po zjedzeniu jego nietrudno. Sam w sobie jednak nie ma cholesterolu, a to bardzo ważne. Więc, w jaki sposób tofu powstaje? Przede wszystkim mleko sojowe odstawiamy na jakiś czas, by mogło się zsiąść. Potem przelewa się je do specjalnych foremek. Kupić oczywiście możemy już gotowe tofu, ale wybór mamy pomiędzy świeżym, wędzonym, jak i suszonym tofu. Świeże tofu możemy kupić we własnych sosach. Kiedy odsączymy wodę z tofu musimy ser umyć, a potem odpowiednio pokroić. Jeśli nie zużyjemy tofu to trzeba je koniecznie zostawić w pojemniku z wodą, no i szczelnie zamknąć. Można je także zamrozić.

Dodaj komentarz