Śniadanie w amerykańskim stylu

Każdy z nas, kto oglądał amerykańskie filmy familijne, czy też kreskówki, doskonale zna specyficzne naleśniki serwowane z syropem klonowym. Uśmiechnięta pani domu podaje swoim dzieciom górę grubych i okrągłych placuszków w ramach śniadania. Pewnie też zastanawiałeś się, jak to smakuje oraz jak to przyrządzić. Sprawa nie jest skomplikowana.

Amerykańskie pancakes są łatwiejsze w przygotowaniu, niż tradycyjne naleśniki, przede wszystkim dlatego, że ich przewracanie na drugą stronę nie wymaga dużej wprawy. Najpierw jednak warto zgromadzić potrzebne składniki:
250g mąki
100g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki cukru waniliowego albo karmelu
1 całe jajko
1 żółtko
0.5 litra mleka
30g rozpuszczonego masła
olej do smażenia
miód, syrop klonowy, nutella, dżem, czy inna słodycz do przekładania naleśników

Sposób przygotowana:
suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę zmieszać w jednym, naczyniu, natomiast mokre składniki, czyli jajko, żółtko, mleko i uprzednio rozpuszczone masło w drugiej. Składniki dobrze wymieszać.
Następnie połowę składników \’mokrych\’ wlać do miski z zawartością mąki, cukru i sody. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać resztę i mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelnię wylewać ciasto w mniejszej ilości, niż do tradycyjnych naleśników. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pancake\’a pojawią się bąbelki.

Podawać na słodko, polane syropem, miodem, lub np. przekładane nutellą. Do picia polecam sok pomarańczowy.

Jest do danie smaczne i nie wymagające wielu umiejętności kulinarnych. Wanilia podkreśla słodki smak placuszków, a dodatki w postaci miodu, czy nutelli tylko to potęgują. Idealne, by sprawić radość innym, jak i sobie. Smacznego!

Dodaj komentarz