Prawdziwe wędliny

W naszym codziennym jadłospisie znajduje się bardzo wiele różnych produktów. Wśród mięs, zdecydowanie dominują wędliny, w ramach kanapek przygotowywanych na śniadanie czy też kolację. Dietetycy ostrzegają jednak , z uwago na jakość jaką charakteryzują się wędliny, oraz zawartość tłuszczu w tego rodzaju wyrobach. Dotyczy to jednak wyłącznie tych wędlin, które produkowane są masowo, w ilościach hurtowych i odznaczają się dość niską ceną. Zawartość mięsa w nich jest bowiem zmniejszona na rzecz wody, tłuszczu i dodatków wypełniających. Dostępne są na rynku jednak także wędliny tradycyjne, które odznaczają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ich przygotowanie jest w pełni zgodne z recepturami istniejącymi od lat, a tym samym jakość pozostaje bez zastrzeżeń. Wędliny tradycyjne są często wyrobem regionalnym, który realizowany jest w oparciu o pewne dokumenty, uprawniające do sprzedaży detalicznej, czy też hurtowej, pod odpowiednią nazwa i z odpowiednimi oznaczeniami. Chętnych do zakupu tego rodzaju wyrobów z pewnością nie brakuje, szczególnie, że są one wyjątkowo smaczne. Nieco wyższa cena od tej, z która najczęściej spotykają się konsumenci, nie odstrasza przed zakupem wartościowych wędlin i innych wyrobów tradycyjnych.

Dodaj komentarz