Kuchnia wielkopolska

Kuchnia wielkopolska to jedna z najbardziej znanych kuchni regionalnych w naszym kraju. Jest to kuchnia pyszna i stąd pewnie bierze się jej duża popularność. W niniejszym artykule postaramy się pokrótce scharakteryzować właśnie kuchnię wielkopolską. Kiedy zapytamy kogoś z czym kojarzy mu się kulinarna wielkopolska z pewnością najczęściej usłyszymy, że z pyrami, czyli ziemniakami. Jednak pyry to nie wszystko. Trzon kuchni wielkopolskiej składa się z takich wpływów jak kuchnia staropolska, kuchnia francuska, a także kuchnia żydowska. Jednak opisując trzon kuchni wielkopolskiej nie możemy zapomnieć o najważniejszym, czyli o silnym wpływie kuchni niemieckiej. Jeśli mielibyśmy wymienić potrawy, które z pewnością spotkamy w każdej restauracji z kuchnią wielkopolską to z pewnością wymienimy wśród zup ślepe ryby, czyli gęsta zupa z ugotowanych ziemniaków oraz czernina. Kuchnia wielkopolska to także popularne placki, kluski oraz pyzy, czyli dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. W menu z tradycyjnymi napojami wielkopolskimi znajdziemy z pewnością takie napoje jak napój z czarnego bzu oraz kompot z suszonych owoców, przede wszystkim z jabłek, gruszek, śliwek oraz rodzynek (zwykle na Wigilię).