Kuchnia japońska

Jeśli myśli o kuchni z dalekiej Japonii to za pewne pierwsze co przyjdzie nam do głowy to ryby. I będziemy mieli rację. Tym czym bowiem przede wszystkim charakteryzuje się kuchnia japońska to ryby. Oprócz ryb w japońskich restauracjach spotkamy się także z potrawami z owoców morza oraz warzyw. Można powiedzieć, że jeśli chodzi o japońskie jedzenie to właśnie te trzy elementy, czyli ryby, owoce morza oraz warzywa stanowią podstawę tej kuchni. Oprócz ciekawy potraw, bardzo interesujący jest także sam rytuał spożywania posiłku. Oczywiście najbardziej znanym elementem kuchni japońskiej jest fakt, iż Japończycy jedzą pałeczkami. Jeśli chodzi o japoński stół to trzeba zaznaczyć, iż Japończycy zawsze na stole po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, z prawej natomiast jest zupa. Przed jedzącym w sposób równoległy układane są pałeczki, które służyć nam będą do spożywania posiłku. Pałeczkami jemy wszystkie potrawy, jednak jeśli chodzi o zupę to w tym przypadku nie używamy żadnych sztućców. Zupę zawsze pijemy bezpośrednio z miseczki, w której się znajduje. Kuchnia japońska to nie tylko pyszne, ciekawe i egzotyczne jedzenie, ale także wspaniały klimat, z którym warto się zapoznać. Zapraszamy zatem na sushi.