Kuchnia chińska

Każdy region świata może się pochwalić swoją oryginalną i niepowtarzalna kuchnią. Na całym świecie bardzo znana jest kuchnia chińska. Każdy za pewne spożywał dania właśnie wywodzące się z tej kuchni. Dominującymi składnikami dań chińskich jest ryż, warzywa takie jak kukurydza, papryka, grzyby mun i pędy bambusa. Ta kuchnia wyróżnia się także charakterystycznymi przyprawami, które nadają potrawom nie tylko smak, ale i zapach. Kiedy zajdziemy do chińskiej restauracji możemy zamówić ryż z woka, sajgonki, kurczaka w pięciu smakach i wiele innych. Wiadomo, że w Chinach potrawy najlepiej jeść pałeczkami, dlatego w Polsce w restauracjach też się takie podaje. To kolejna cecha chińskiej kuchni. Manewry pałeczkami nie dla każdego są rzeczą łatwą i trzeba się jej po prostu nauczyć. Klimatu w chińskiej restauracji dodają rodowici mieszkańcy tego kraju, którzy pełnią rolę kucharzy i kelnerów. Możemy się tam poczuć jak w prawdziwej chińskiej restauracji. Niewątpliwe warto spróbować tej egzotycznej kuchni, w której ryż pełni rolę polskich ziemniaków.

Dodaj komentarz