Kontrole na sklepie

Tak samo jak wszystkie działalności tak i wszelkiego rodzaju sklepy spożywcze przechodzą różnego rodzaju kontrole. Jedną z nich jest kontrola skarbowa. Sprawdza ona poprawność zapisów księgowych, to czy towar sprzedawany na półkach nie jest sprzedawany poniżej ceny zakupu i najważniejsze – sprawdzane jest to czy każdy zakup towaru oraz jego sprzedaż jest rejestrowana. Jeżeli sklep nie ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej to sprzedawca ma obowiązek wszystkie wpływy wpisywać w zeszyt. Jeżeli natomiast sklep spożywczy ma obowiązek posiadania kasy fiskalnej to sprzedawca każdą sprzedaż powinien na niej rejestrować a osobie kupującej podać paragon. Jeżeli tego nie zrobi to naraża się na bardzo wysoką karę pieniężną. Kolejną kontrolą, jaką może mieć sklep spożywczy jest kontrola sanitarno – epidemiologiczna. Polega ona na tym, że kontroler z sanepidu sprawdza czystość na sklepie. Sprawdza czy sprzedawca jest czysto i schludnie ubrany. Dodatkowo sprawdza czy sprzedawca ma obcięte paznokcie na odpowiednią długość oraz czy ma je czyste. Jest to ważne, ponieważ pracuje z żywnością. Kontroler z sanepidu sprawdza czystość na sklepie – sprawdza czy półki są czyste, czy ściany są czyste, czy lodówki są umyte. Oprócz tego sprawdza czy żywność jest przechowywana w odpowiednich warunkach oraz czy na sklepie nie ma żywności, której skończyła się data ważności, ponieważ takiej sprzedawać nie można.

Dodaj komentarz